Nejčastější škůdce = mšice


Blíží se léto a letní počasí, ale také nejčastější škůdce nejen pro rostliny konopí.
Ano, je to velmi známá mšice. V našem seriálu, který pro Vás připravujeme o nejčastějších škůdcích, si o tomto hmyzu můžete nastudovat vše, co potřebujete vědět pro případný zákrok, proti těmto nepříjemným parazitům.

nejčastější-škůdci-mšiceMšice jsou velmi malé, černé, zelené nebo růžové a můžou vyprodukovat deset larev denně bez páření. Tyto larvy se stanou dospělými jedinci krátce po vylíhnutí. Dospělí jedinci produkují medovici, kterou mají v oblibě mravenci a to dokonce a to dokonce tak, že na ní mají založený celý svůj reprodukční cyklus. Mravenci mšice dokonce chovají. Kromě mšic se tak musíte vypořádat i s mravenci.

V oblastech, kde se tento hmyz vykytuje často ve venkovním prostředí, ho obvykle naleznete i ve vnitřních prostorech. Mšice vysávají z rostlin mízu. Rostliny žloutnou a vadnou. Kromě toho podporují vývoj virů a bakterií mnohem více, než jiné druhy hmyzu. Žijí na spodní straně listů.

Pro boj se mšicemi je nejvýhodnější pyrethrinový postřik (poradí Growmarkt) nebo insekticid na bázi glycerinu. Účinný roztok můžete připravit i doma.
Přírodním prostředkem je výluh z listů tabáku. Použít můžete jakýkoliv tabák, vlastnoručně vypěstovaný nebo pokud máte zásoby dříve prodávaného tabáku na vykuřování skleníků. Po převaření vznikne hnědá kalaba, kterou postřikem aplikujete přímo na mšice. Podmínkou je mnohonásobná aplikace během několika dní a při teplotách pod 25 st. aby nedošlo k popálení listů. Zásobu výluhu skladujte v ledničce, máme ověřeno že funguje i po 14-ti dnech od uvaření. Ovšem vhodnější je příprava menších dávek, protože účinnost čerstvého výluhu je vyšší. Při opravdu masivní invazi mšic je na zvážení použití chemie.

No a ještě přírodní predátor, který funguje doma i venku.

lady-bug

Tak ať vám rostou, bez problémů s všemi „škůdci“!“

1 responses to “Nejčastější škůdce = mšice

  1. Ja osobne za sebe doporucuji tento pripravek https://www.nejlevnejsi-growshop.cz/ochrana-pro-skudcum-a-zapachu/spider-mite-control-plus-250ml.html . Od doby co ho pouzivam jsem zachranil opravdu velkou cast sklizne.Nejucinejsi, jaky jsem pouzival kdy.

Napsat komentář